Nyheter/Reisebrev fra Øst-Ukraina

Reisebrev fra Øst-Ukraina

31.08.2022

Midt i krig og sorg opplever våre venner og nettverk av kirker i Ukraina en stor lokal innsatsvilje for å hjelpe folk i nød.  La oss hjelpe dem å ta imot intern fordrevene flykninger der de er. Vi har vært der og sett med våre egne øyne de enorme behovene, men også det fantastiske motet de viser. Det er nå det gjelder! La oss hjelpe dem i sitt eget hjemland!

Vipps: # 21739

Kontonr. 3633 55 19684 

Husk merk gaven med “Ukraina”

Det er med forferdelse vi alle har vært vitne til en grusom krig som utspiller seg på Ukrainsk territorium. I motsetning til hva de fleste håpte og trodde, gikk Russland og president Putin til angrep på sitt broderfolk 24. februar 2022. Sjokket og smerten kan knapt beskrives med ord, men vi fikk personlig høre våre venners historier og dramatiske opplevelser under vårt seneste besøk i juni. 

Etter 42 timer på reise fra Bergen, kom endelig Kenneth Jakobsen og jeg frem til byen Dnipro i Øst-Ukraina. Kenneth og hans kone Svanhild, har jobbet som pastorpar i Ukraina i en ni års periode frem til 2005. De etablerte en menighet i bydelen Pitihatki i Kharkov, tre mil fra grensen til Russland. De var en del av et større nettverk av menigheter og har stadig vært tilbake til landet ,og relasjonene har blitt ivaretatt gjennom alle årene. Det var derfor et stort  privilegium å reise sammen med Kenneth som både kan russisk og kjenner kulturen. 

Maxim og Julia er pastorpar i Dnipro. Rett før krigen fikk menigheten kjøpt et stort og sentralt plassert bygg ved elven. Det skulle kort tid etter vise seg å bli et livsviktig senter for ukrainere som internt var fordrevet og på flukt fra krigshandlingene i øst. Share Mercy har vært med å støttet dette arbeidet. Til tider hatt 150-160 personer boende i lokalene. Julia fortalte engasjert om hvordan skrekken over rakettangrepene, frykten og usikkerheten fort ble vendt til mot og handling. De to første ukene opplevde de nærmest en forvandling av folket. Julia forklarte: “Til og med de dårlige og kriminelle menneskene begynte å hjelpe andre.  Ingen drakk alkohol, alle var fokusert på å hjelpe. Frivillige har jobbet natt og dag i flere måneder for å ta hånd om folks fysiske behov, trøste dem og gi dem håp og kjærlighet.”  De takket inderlig for all støtte og æret Gud for at de fremdeles bodde i en by fri fra okkupasjonsmakten. 

Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina
 

 

Reisen gikk videre til Kharkov sammen med pastor Peter, som leder en menighet på 2-3000 mennesker.  Nå var 90% av befolkningen inkludert medlemmene i kirken flyktet. Han fortalte om ekstremt dramatiske hendelser den første tiden av krigen. Som ved et under klarte Ukrainske styrker og hjemmervernet å drive de russiske okkupantene ut av sentrum til bygrensen. Senere fikk de presset russiske styrker 15 km utenfor byen. Lokal medarbeidere fortalte oss om den grusomme krigen. Man visste aldri hvor granater og raketter ville falle. Nå var der var situasjonen noe roligere, men vi hørte stadige drønn fra granater og informasjon om daglige rakettangrep. Stadig mister sivile livet. Vi fikk se ødeleggelser på bygninger og sivil infrastruktur, og vi merket spenningen i luften. I visse områder måtte vi kjøre i høy hastighet for å redusere risikoen for å bli truffet, og faren var såpass stor at vi valgte å overnatte utenfor byen.   

Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina

Hverdagen var snudd på hodet, og kvinner og barn var i stor grad reist fra landet eller dratt vestover. Men de som var igjen bestemte seg for å tjene folket og etablere en hotline. Hver dag besøker de mellom 80 og 120 hjem som tar kontakt med de for å få forsyninger av mat, medisiner. Seks mobile team reiser ut og besøker de trengende. Vi besøkte varelageret som lå skjult og snakket med noen av medarbeiderne. 

Søndag morgen deltok vi på to gudstjenester. Den ene samlet 50 stykker for første gang siden krigens start. I hovedmenigheten samlet det seg 200 mennesker.  En rakett hadde gått igjennom taket på kirkebygget. Heldigvis detonerte den ikke. “Vi takker Gud som har beskyttet oss, ingen av våre har blitt drept så langt,” kunne pastor Peter fortelle. Gudstjenesten måtte være kort og ble holdt i kjelleren (egentlig var det ulovlig å samles så mange), og ingen fikk ta bilder eller legge ut noe på sosiale media, med tanke på sikkerheten. Alle som trengte det fikk utdelt mat, og en kopp te og en klem gjorde underverker. Folk var så glade over å treffe hverandre. De hadde ikke hatt noe besøk utenfra siden krigens start, så de var svært takknemlige for at vi kom.

Vi intervjuet en kvinne som vitnet om hvordan hun mente Gud hadde berget henne fra døden da en rakett slo inn i husveggen. Tilfeldigvis hadde hun lagt seg ned på sengen for å hvile på et unormalt tidspunkt. Splintene fra raketten fylte hele leiligheten, men hennes hode og kropp ble beskyttet av sengegavelen som var laget av metall. 

I byen Poltave møtte vi pastor Andrej og hans familie. Byen ligger omtrent to timers kjøring fra frontlinjene rundt Kharkov og opplevdes langt tryggere. Hit hadde mange flyktninger kommet. Menigheten delte ut mat og tok hånd om flyktninger. De var midt i et stort byggeprosjekt med nytt kirkebygg, men nå gikk alle midlene til å hjelpe flykninger. Hvilken pioneerånd og holdning de viste! Vi ble mektig imponert over den enorme kjærligheten og den praktiske hjelpen de gav de internt fordrevne. 40% av menighetens folk hadde flyktet, men mange nye var kommet til.

Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina

Share Mercy bestemt seg for å fortsette å hje de internt fordrevne innad i Ukraina gjennom våre venner som vi kjenner og stoler på. Vi vil bidra til å dekke basisbehov, men også aktivitet som skaffer arbeidsplasser. Byggeprosjektet i Poltava er et slikt prosjekt. Her er det bygningsarbeidere blant flykninger og menighetsfolk som har mistet jobbene sine. Ved at de får lønn og bruker sin faglige kompetanse kan de selv ta hånd om sine familier.  På denne måten skapes det aktivitet og midler frigjøres til å hjelpe de som er i akutt nød. 

Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina

Vi opplever det som viktig at vi reagerer motsatt av det som er “naturlig.” Vi skal støtte de som er igjen og hjelpe dem til å hjelpe sitt eget folk. Vi kan ikke innta en posisjon av “å vente og se,” men heller være aktive og se mulighetene som byr seg midt i krisetider. 

Derfor inviterer vi deg til å være med å støtte Share Mercy sitt arbeid i Øst-Ukraina i denne kritiske tiden.  Dette er folk vi kjenner og vi har besøkt deres arbeid i sommer. Det gjør oss frimodige med denne henvendelsen til deg! Du kan gi på vipps, på kort eller direkte på konto. Husk å merke gaven med “Ukraina.”

Per Ove og Kenneth

 

Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina Reisebrev fra Øst-Ukraina
Powered by Cornerstone